Azərbaycanda ilk və tək Kənaf (Çətənə, Kenevir, Cannabis) çörəyi təqdim olundu

Azərbaycanlı elm adamı dünyada bir ilkə imza atdı. Uzun illər Türkiyədə Kənaf bitkisi üzərində aparılan tədqiqatlar müvəffəqiyyətlə sonuçlanıb. Belə ki, kənaf bitkisindən alınan özəl maya ilə vazkeçilməz gidamız olan çörək hazırlanıb.

Stopnarkotik.az xəbər verir ki, Bakıda bu tədqiqatın töhfəsinin də vurğulandığı əlamətdar tədbir keçirilib. Paytaxtda ilk dəfə qənnadı və çörəkçilik sənətinə həsr olunmuş birinci beynəlxalq “Pastry & Bakery Chefs Baku Cup - 2025” çempionatı keçirilib. Tədbirin keçirilməsində məqsəd Azərbaycanda qənnadı məmulatları və çörək istehsalı sənayesinin inkişafına kömək edilməsi, eləcə də istedadlı mütəxəssislərin üzə çıxarılması və onların beynəlxalq səviyyədə təbliği olub.

İştirakçıların işləri Türkiyə, Qətər, Pakistan və BƏƏ-dən tanınmış ekspertlərin daxil olduğu beynəlxalq münsiflər heyəti tərəfindən qiymətləndirilib.

Tədbirdə diqqəti çəkən məqamlardan biri də yuxarıda deyildiyi kimi Kənaf bitkisinin toxumlarından hazırlanın məhsullar olub.

Azərkənaf ailəsinin təqdim etdiyi KƏNAF çörəyi münsiflər tərəfindən yüksək balla qiymətləndirərək Qızıl medala layiq görülüb.

Bəs Kənaf bitkisi ilə hazırlanan məhsuların xüsusiyyətləri haqda nələr məlumdur?

Kənaf mayası ilə hazırlanan məhsullar mütəmadi yeyildiyi zaman xərçəng, ürək, şəkər, revmatizma,  mədə-bağırsaq, yuxusuzluq və pisixoloji mənşəli ən azı 300 xəstəliyin saxalmasına yardım edir. Bu qədər xəstəliyin öhdəsindən gələ bilməsinin əsas səbəbi, orqanizimdə olan sağlam hüceyrələrin çoxalmasına, xəstə hüceyrələrin isə yox olmasına yardım etməsidir. Çörəyin tərkibində çox miqdarda A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E , D vitaminləri və kalsium, dəmir, maqnezum, manqan, fosfor, potasium, sodium və sink kimi minerallar var.

Tərkibindəki dəmir sayəsində, yorgunluq, baş ağrısı, halsizliq kimi şikayətlərin önlənməsinə yardımçı olur. Bol miqdarda maqnezium sayəsində melatonin əksikliğindən qaynaqlanan yuxusuzluq problemlərini azaldır. İçərisində lif olduğu üçün həzm sistemini rahatladır, bağırsaqlardaki probiyotik bakteriyaları bəsləyərək qəbzlıyi aradan qaldırır.

Tərkibi Omeqa yağ turşuları ilə zəngin olduğu üçün beyinin inkişafını və sağlamlığını dəstəkləyir. Tərkibində Gama linoleik turşusu olduğu üçün həm hormon balansını dəstəkləyir, həm də hormonal problemlərlə bağlı menstruasiya dönəmi ağrılarına yaxşı təsir göstərir.

Kənaf çörəyinin lif səviyyəsi çox olduğundan glisemik indeksi aşağıdır. Bununla da çəkini tənzimləyir, vücudun yağ səviyyəsini aşağı salır, qan şəkərini balanslaşdırır, insanı tox saxlayır və  bağırsaqların düzgün işləməsini tənzimləyir.

Bundan başqa dərinin elastikliyini korumağa kömək edir, depressiyaya meyli azaldır və İçərisindəki linoleik turşu sayəsində erkən yaşlanmanın qarşısını alır.

Özəlliklə vegan və vegeteriyanlar üçün ideal qidalanma qaynağıdır.

Stopnarkotik.az